Artykuły

Maksymalne ceny mleka dostarczanego do szkół 2012/2013

Corocznie, do dnia 31 maja Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, obowiązujące w kolejnym roku szkolnym, maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach.


Ceny maksymalne na mleko i przetworów mlecznych w roku szkolnym 2012/2013 określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 maja 2012 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2012/2013 (Dz.U. z 2012 r. poz. 656).

Rozporządzenie to wchodzi w życie w dniu 1 września 2012 r.


Zgodnie z tym rozporządzeniem maksymalne ceny w roku szkolnym 2012/2013 kształtują się następująco:

Cena mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej:

  • w opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra - 1,24 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 2,24 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 2,30 zł/litr

 

Cena mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi:

  • w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 3,28 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 3,50 zł/litr

 

Cena jogurtów z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi:

  • w opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra - 3,68 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 3,68 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 3,68 zł/litr
  • w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra - 3,68 zł/litr

 

Cena twarogów i twarożków o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 6,43 zł/kg


Cena serów topionych o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 7,54 zł/kg


Cena serów, innych niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 10,71 zł/kg

 

 

Artykuł z dnia 2.08.2012 r.





  • Data2012-08-03
  • AutorŁukasz Obrał

Zadaj pytanie prawnikowi

regulamin
Jeśli chcesz dodać więcej załączników wyślij e-mail na kontakt@prawo-porady.pl