Corocznie, do dnia 31 maja Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, obowiązujące w kolejnym roku szkolnym, maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół, w ramach dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i szkołach.
Ceny maksymalne na mleko i przetworów mlecznych w roku szkolnym 2012/2013 określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 maja 2012 r. w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do przedszkoli i szkół w roku szkolnym 2012/2013 (Dz.U. z 2012 r. poz. 656).
Rozporządzenie to wchodzi w życie w dniu 1 września 2012 r.
Zgodnie z tym rozporządzeniem maksymalne ceny w roku szkolnym 2012/2013 kształtują się następująco:
Cena mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej:
- w opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra - 1,24 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 2,24 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 2,30 zł/litr
Cena mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi:
- w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 3,28 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 3,50 zł/litr
Cena jogurtów z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi:
- w opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra - 3,68 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra – 3,68 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra - 3,68 zł/litr
- w opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra - 3,68 zł/litr
Cena twarogów i twarożków o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 6,43 zł/kg
Cena serów topionych o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 7,54 zł/kg
Cena serów, innych niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych - 10,71 zł/kg
Artykuł z dnia 2.08.2012 r.